Amsterdamse darkstore van flitsbezorger Zapp dicht

Zapp

Flitsbezorger Zapp heeft zijn darkstore in de Fagelstraat in Amsterdam op last van de rechter moeten sluiten. Volgens de gemeente was de zaak in strijd met het bestemmingsplan. Zapp tekende daartegen – tevergeefs – bezwaar aan. De rechterlijke uitspraak heeft mogelijk grote juridische gevolgen voor de hele branche.

Darkstores zijn omstreden omdat ze vaak gevestigd zijn in woonwijken en daar overlast veroorzaken. Vanuit deze kleine distributiecentra bevoorraden flitsbezorgers hun fietskoeriers. Die doen hun best de door de klant online bestelde boodschappen binnen 10 minuten thuis te bezorgen. Die supersnelle bezorging is ook de reden dat de darkstores zich in woonwijken vestigen en niet ergens op een industrieterrein achteraf. Met hun afgeplakte ramen zijn ze omwonenden daarbij een doorn in het oog.

Het bestemmingsplan van de inmiddels gesloten darkstore van Zapp in Amsterdam-West meldt dat de benedenruimte voor bedrijfsactiviteiten in de categorie ‘Post en telecommunicatie’ kan worden gebruikt. De eigenaar voerde bij de rechter aan inderdaad als post- en telecommunicatiebedrijf gezien te moeten worden. Die ging daar niet in mee. De darkstore was 24 uur per dag actief, waardoor feitelijk sprake was van een opslag- en distributiecentrum, oordeelde de rechter.

Bestemmingsplannen aanpassen

Diverse gemeenten zijn er inmiddels toe overgegaan hun bestemmingsplannen aan te passen om zo de darkstores uit de woonwijken te weren. Die aanpassingen kosten echter tijd en zijn juridisch niet altijd waterdicht. Het vonnis dat er nu ligt, is dan ook een opsteker voor deze gemeenten. Een Zapp-woordvoerder laat in het FD weten dat het bedrijf ‘teleurgesteld’ is in het besluit, maar hoopt in de toekomst samen met de gemeente een plan te maken voor een ‘bloeiende flitsbezorgingssector in Amsterdam’.