Industrie zet zich schrap voor toenemende materiaaltekorten

materiaaltekorten

De groei van de Nederlandse industrie versnelt weer. Wel zetten ondernemers zich schrap voor toenemende materiaaltekorten, blijkt uit de Nevi Inkoopmanagersindex. Deze steeg van 58.4 in maart naar 59.9 in april. ‘Verrassend genoeg namen zowel de productie als de nieuwe orders sneller toe, ondanks de oorlog in Oekraïne en het steeds grotere aantal Chinese steden in lockdown’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro. Wel stegen de afzetprijzen opnieuw in nog hoger tempo. In april verhoogde 71 procent van de ondervraagde ondernemingen de prijzen, een nieuw record.

Onze industrie bevindt zich volgens Swart in een moeilijke situatie. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot tekorten aan grondstoffen zoals staal, wat leidt tot snel stijgende materiaalkosten. Hoewel de groei van het aantal nieuwe orders na de teruggang van vorige maand wat opgekrabbeld is, zijn ondernemers volgens hem nog steeds beduidend minder optimistisch dan vóór de Russische invasie in Oekraïne.

Ondanks de hoge inkoopprijzen zijn inkoopmanagers ook nóg meer gaan inkopen. Daarmee lopen ze vooruit op een mogelijk verdere ontregeling van de supply chains. Door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China is het trage herstel van de toeleveringsketens tot stilstand gekomen.

Materiaaltekorten

Swart: ‘Het lijkt erop dat ondernemers zich schrap zetten voor een verdere toename van materiaaltekorten. De oorlog leidt tot tekorten en nieuwe records van gas- en elektriciteitsprijzen, terwijl nieuwe lockdowns in China vermoedelijk zorgen voor een toenemend gebrek aan halffabricaten, zoals elektronische onderdelen.’

Al vóór het begin van de oorlog waren de inkoopprijzen in de Nederlandse industrie in een jaar tijd met 17 procent toegenomen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de Nevi Inkoopmanagersindex blijkt dat de prijzen verder omhoogschieten. ‘Alles is al duur en wordt waarschijnlijk nog duurder, vooral nu Rusland de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, wat de Europese gasmarkt verder ontregelt’, aldus Swart.

Meer voorraad

Onder deze omstandigheden is het volgens de sectoreconoom Industrie van ABN-Amro inderdaad verstandig meer voorraad aan te houden, ‘zolang de nieuwe orders in hoog tempo blijven binnenstromen, en alleen voor wie die dure extra voorraad kan betalen’.