Supply chains opnieuw ontregeld door omikron
Supply chains worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikron-variant van het coronavirus. Ondernemers moeten daardoor ook de komende maanden rekening houden met lange levertijden. Die verwachting spreekt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro, uit in zijn redactionele commentaar op de nieuwe Inkoopmanagersindex van de Nevi.
De Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde van 60.7 in november naar 58.7 in december. Dat is de traagste groei sinds eind 2020, constateert Swart. Toch duidt de stand van boven de 50 nog steeds op groei. De meeste onderliggende indicatoren – waaronder die voor nieuwe orders, productie en werkgelegenheid – lijken echter een groeivertraging aan te kondigen.
Geen reden tot zorg overigens, want de Nederlandse productie ligt al ruim boven het niveau van vóór de pandemie. Ook is de groei nog steeds aanzienlijk, ondanks de onzekerheid rond omikron. Met name de vraag naar investeringsgoederen, waaronder machines, is enorm.
Slechtere kaspositie
‘Nu ondernemers de boekhouding over 2021 op orde maken, zal velen opvallen dat de kaspositie is verslechterd en het schuldenniveau is toegenomen’, aldus Swart. Dit wordt volgens hem veroorzaakt door de combinatie van snelle groei en hoge inflatie. ‘Zowel inkoop- als afzetprijzen blijven zeer snel stijgen, wat ertoe leidt dat veel ondernemingen extra schulden moeten aangaan om hun voorraden te financieren. Materialen worden duurder en veel inkopers hebben spullen gehamsterd vanwege tekorten en lange levertijden, wat nu leidt tot een snelle stijging van voorraden van ingekochte materialen.’
Ontregelde supply chains
Het lijkt erop dat vraag en aanbod langzaam meer in evenwicht komen, want de voorraden gereed product nemen nog maar in beperkte mate af. Supply chains worden volgens Swart echter opnieuw ontregeld door omikron. Landen als China grijpen in een vroeg stadium in en besloten in december vanwege enkele besmettingen tot lockdowns en quarantainemaatregelen in fabrieken en containerterminals. Swart: ‘Omikron kan ook leiden tot meer lockdowns in Europa, waardoor consumenten, aan huis gekluisterd, vermoedelijk meer goederen gaan kopen. Het virus kan dus supply chains verder ontregelen en de vraag naar goederen opzwepen, waardoor tekorten verder oplopen.’