Maersk lijft het Nederlandse B2C Europe in

Maersk

Containerrederij Maersk neemt e-fulfilment service provider B2C Europe uit Almere over. De overname past in het streven van het Deense bedrijf uit te groeien tot een volwaardig logistiek dienstverlener. Voor B2C Europe biedt de overname nieuwe groeikansen.

B2C Europe, opgericht in 2000, telt 180 medewerkers en heeft kantoren in Nederland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en China. Het beschikt over eigen vrachtwagens om pakketten van de webwinkels naar de verdeelcentra van de pakketbezorgers te vervoeren.

‘Tot nu toe hebben we onze groei zelf gefinancierd, maar in de e-commerce is sprake van schaalvergroting en daarin moeten we mee’, stelt commercieel directeur Martijn van der Geer van het Almeerse bedrijf in het FD.

B2C Europe beschikt over de routenetwerken van diverse pakketbezorgers, waaronder DHL, PostNL en DPD. Daardoor is het in staat om de voor de klant meest geschikte partij te vinden om pakketten mee te versturen. ‘We kopen grootschalig bezorgcontracten in voor onze klanten’, licht Van der Geer toe. Die klanten zijn onder andere Amazon, eBay, L’Oréal en het Chinees-Amerikaanse Wish.

Positie in e-commerce verankeren

De overname van B2C Europe is voor Maersk een manier om zijn positie in de e-commerce te verankeren. Als grootste containerrederij ter wereld streeft het ernaar zijn logistieke dienstverlening aan de klanten uit te breiden. Dat houdt in dat Maersk voor zijn klanten de goederenlogistiek vanaf de fabriek tot de opslagloods of het distributiecentrum voor zijn rekening wil nemen, dus inclusief vervoer over land en door de lucht.

Ook Visible Supply Chain Management overgenomen

Behalve B2C Europe neemt Maersk overigens ook het Amerikaanse Visible Supply Chain Management uit Salt Lake City over. Ook dit bedrijf – opgericht in 1992 – is gespecialiseerd in logistiek voor e-commerce. De Deense containerrederij tast voor de aankoop van zowel B2C Europe als Visible Supply Chain Management diep in de buidel. Aan de overname van beide bedrijven hangt namelijk een prijskaartje van in totaal circa 924 miljoen dollar.