Toren in T-vorm
Voor vooruitstrevende bedrijven zijn control towers anno 2021 achterhaald. De afgelopen jaren is ook veel verwarring ontstaan over het begrip ‘control tower’. Betreft het de wereldwijde centrale inkoop van grondstoffen en onderdelen? Of de gecentraliseerde aansturing van transport, al dan niet uitgevoerd door een logistiek dienstverlener? En dan is er ook nog eens de verwarrende associatie met de militaire Command & Control Centers voor het managen van rampen en crises.
Vooroplopende bedrijven kijken voor hun supply chain planning inmiddels al voorbij de wereldwijde coronapandemie, met haar explosieve groei van e-commerce en meer directe leveringen aan consumenten door merkproducenten.
In de ogen van de vooraanstaande Amerikaanse supply chain-analist Lora Cecere zijn bedrijven met de huidige demand planning op basis van statistische forecasting en verkoopdata een doodlopende straat ingegaan. Ze moeten volgens haar naar sluimerende klantbehoeftes en daadwerkelijke marktvraag kijken, bijvoorbeeld door analyse van sociale media.
Voor het hierop afstemmen van de hele supply chain planning hebben bedrijven echter nog een behoorlijke weg te gaan. Het bespelen van consumenten met gerichte meldingen over producten via sociale media én het vertalen daarvan naar verwachte verkoop, staat bij het bedrijfsleven nog in de kinderschoenen.
Moderne planningstoren
Leidende bedrijven in supply chain, zoals Unilever en Henkel, hebben de afgelopen jaren een compleet vernieuwd, T-vormig planningsgebouw opgetuigd (zie illustratie onder). Op de eerste verdieping boven de ingang komen de verkooporders in de Enterprise Resource Planning (ERP) binnen. Deze gaan vervolgens voor de vertaling naar productie-, transport- en inkooporders naar de afdeling Sales & Operations Execution (S&OE) op de tweede verdieping.
De volgende verdieping herbergt Sales & Operations Planning (S&OP) voor de afstemming van demand en supply in volumes op de middellange termijn. De financiële besluiten over de langere termijn worden genomen op de vierde etage van Integrated Business Planning (IBP).
Bovenin, in het horizontale deel van de T-vorm, zit links de afdeling Market Supply en rechts die van Market Demand. Op de kruising van de T vertaalt de afdeling End-to-End de verschillende scenario’s in een convergente planning voor het hele bedrijf. Het bouwen van een dergelijke moderne planningstoren kost echter jaren, en een verdieping overslaan is onmogelijk.
Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl